Oude Kerk Oosterbeek

75 jaar market garden

 1944 – 2019: September, een maand met veel activiteiten in en om de Oude Kerk

September 2019, de maand waarin 75 jaar Market Garden / Slag om Arnhem wordt herdacht. Heel veel activiteiten zijn georganiseerd.  Kijk ook op www.airborne-region.nl

De Oude Kerk stond deze maand volop in de belangstelling.   
 Stille getuigen van de indrukwekkende herdenkingsmaand
07 september de 73e Airborne Wandeltocht
Vanaf 11.00 uur was de kerk geopend en ontvingen de gidsen vele wandelaars en andere bezoekers. 

 Airborne Pelgrimage: een activiteit van Defensie en de PKN-gemeente Schaarsbergen

Tijdens de Airborne Wandeltocht liepen burgers en militairen 40 kilometer met het karakter van een Pelgrimage: een wandeling die tijd en ruimte biedt om stil te staan bij wezenlijke vragen. Een groep van 15 wandelaars, onder begeleiding van  Jan-Derk de Bruin en Hette Domburg, predikanten van respectievelijk de Luchtmobiele Brigade en de Dorpskerk van Schaarsbergen.

In het televisieprogramma Met hart en ziel  (KRO/NCRV) worden verhalen verteld van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk. Presentatoren ontmoeten gedreven mensen die hun geloof op originele wijze concreet maken: hartverwarmende verhalen uit het hele land. Voor dit programma werden opnames gemaakt. Deze editie van Met hart en ziel wordt uitgezonden op 5 december, NPO 2, 16.10 uur of Uitzending gemist!

 White Ribbon Mile

Opengesteld vanaf 9 t/m 27 september. Velen hebben deze indrukwekkende wandeling gemaakt. Voorafgaand aan de wandeling kon men in de Oude Kerk een korte film bekijken die over de Operatie Berlijn gemaakt is. Minder validen konden gebruik maken van een golfkarretje, dat werd enorm gewaardeerd. Mooi is dat de opbrengst van het boekje ten goede komt aan de St. Vrienden van de Oude kerk die het zal gebruiken voor een mooie uitlichting van het exterieur van de Kerk.

Stille tocht

Op 25 september was het 75 jaar geleden dat zo’n 2300 soldaten de oversteek maakten. 

In de nacht van 25 op 26 september 1944 trokken de geallieerden zich terug uit Oosterbeek over de Rijn. Tijdens deze terugtrekking hebben nog velen het leven gelaten. Dit gebeurde doordat zij getroffen werden door Duitse beschietingen of omdat zij verdronken tijdens hun poging de oversteek zwemmend te maken. Velen konden niet zwemmen en verdronken. Hun lichamen werden vaak later kilometers verder in de Rijn gevonden. Zij die de Rijn niet overstaken werden krijgsgevangen gemaakt.

Om hen die vielen te herdenken werd in de kille, donkere en regenachtige avond de Stille Tocht gelopen door een lange stoet van deelnemers.

Voorafgaand keken zij naar de film die getoond werd bij de Oude kerk.

Tijdens de herdenkingsdagen was de Oude Kerk bijna dagelijks in het nieuws. Op het NOS Journaal,bij omroep Max en Omroep Gelderland.

Onderstaande foto’s zijn van de opnames met Philip Freriks.

22 september:

09.00 uur de Engelstalige dienst, voorgangers ds. Oebele van der Veen, predikant PKN gemeente Oosterbeek-Wolfheze en pastor Jeff Cutell, voormalig geestelijk verzorger van het 4e Britse Parachutisten Bataljon.

16.30 uur: Evensong

In deze dienst werden de donkere dagen van de Slag om Arnhem herdacht. De Engelse- en Nederlandstalige, Anglicaanse liturgie werd geleid door Rev. Geoffrey Allen en ds. Oebele van der Veen. Het Oecumenisch Projectkoor, begeleid door organist Sander van Houten en o.l.v. Danny Nooteboom zongen samen met de gemeente diverse Engelse en Nederlandse liederen.

Ter gedachtenis op de bank ter herinnering aan Leslie Jack Plummer 1st Para SQD RE